Wysłany: Sob Lip 03, 2010 2:44 pm Problem z EU II, MW i II wojną światową
Witam. Od wielu już lat gram w serię Europa Universalis. W tym roku wyjeżdżam na studia i zabieram ze sobą laptopa, na którym także w EU chciałbym czasem pograć. Jednak mam problem - otóż na mojej klawiaturze w laptopie nie ma przycisku Pause, żadnym przyciskiem nie mogę zatrzymywać czasu. Gdzie mogę to zmienić ? Z góry dziękuję za odpowiedzi, jeśli temat był, z góry przepraszam, że znów się pojawia i proszę o linka do niego.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 1693 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 3:49 pm
Z tego co pamiętam to ja (przynajmniej w HoI II) zatrzymywałem czas spacją
EDIT: przypomniały mi się jeszcze dwie metody nieco uciążliwe ale zawsze coś:
pgdown i pgup - przyśpieszały i spowalniały grę - przy spowalnianiu w końcu po którymś razie zatrzymywał się czas, podobnie jest z plusem i minusem przy włączonym num locku
Jest Pause i Break na osobnych klawiszach. Żaden klawisz na klawiaturze nie zatrzymuje ani nie spowalnia gry, z Num Lockiem i bez niego. Czy wiecie może, gdzie i jak da radę zmienić klawisz do stopowania czasu w jakiś plikach gry ?
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 1:49 am
Aspen napisał/a:
Jest Pause i Break
Nie mówimy o klawiszach funkcyjnych Twojego telefonu tylko o klawiszu Pause Break, znajdującym się (najczęściej pomiędzy f12 i print screenem) - musisz mieć ten klawisz, jest on nieodłączną częścią każdego układu klawiatur zarówno w standardach europejskich jak i amerykańskich więc nie ma opcji żeby u Ciebie go brakło
Klemens napisał/a:
Hunter napisał/a:
Z tego co pamiętam to ja (przynajmniej w HoI II) zatrzymywałem czas spacją
A nie klawiszem Pause Break?
Przysięgam, że miałem w HoI II możliwość pauzowania gry spacją, a że było to wygodne to często z tego korzystałem więc na pewno nie ma pomyłki Chociaż Pause Break też zatrzymuje czas to fakt (miło czasami zaglądnąć w podręcznik użytkownika dołączony do pudełka z grą).
A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury i żaden przycisk czasu nie stopuje Ponawiam pytanie, czy któryś z użytkowników wie może, jak zmienić ten smutny stan rzeczy np. w jakiś plikach gry
Wysłany: Sro Lip 07, 2010 3:50 pm
Aspen napisał/a:
A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury
Z innej beczki - możesz zrobić zdjęcie klawiatury i mi je pokazać? (wkleić na forum sztabu, albo wrzucić na imageshacka i dać linka?)
Ja tymczasem poszperam w configach gry zobaczę czy coś da się pozmieniać.
A ja w laptopie mam niestety dość niestandardowy układ klawiatury
Z innej beczki - możesz zrobić zdjęcie klawiatury i mi je pokazać? (wkleić na forum sztabu, albo wrzucić na imageshacka i dać linka?)
Ja tymczasem poszperam w configach gry zobaczę czy coś da się pozmieniać.
Mam nadzieję, że jeszcze jesteś i pamiętasz czy coś znalazłeś w configach gry... Pewnie w ciągu tych 6 lat zorientowałeś się, że nowe laptopy nie mają przycisku Pause Break, mają je osobno i w dodatku trzeba jeszcze robić kombinację z innymi przyciskami żeby działały, co nie jest wygodne. Ale mimo to załączam zdjęcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum